Nyhedsbrev september 2016
Kære Alle
Det er længe siden, jeg har skrevet til jer, og der er også sket meget siden sidst.
I har sikkert hørt, at jeg har besluttet mig for ikke at genopstille til Folketinget. Jeg har været i partipolitik i 13 år og otte af dem i folketinget. Jeg skal ikke længere være politiker, men jeg skal fortsat være politisk. Som politiker har jeg været med til at tage mange kampe, og jeg har holdt fast, når grundlæggende principper og værdier er blevet angrebet. Men jeg er skuffet over Christiansborg. Jeg troede, at når man blev folketingspolitiker, var det fordi, man ville gøre en forskel.
Desværre graver Christiansborg grøfterne dybere mellem befolkningsgrupper. Jeg har derimod lyst til at bygge broer. Derfor er jeg vendt tilbage til virkeligheden. Der hvor de reelle forandringer sker. Jeg er blevet selvstændig, hvilket indebærer, at jeg bl.a. skal holde foredrag og hjælpe virksomheder, kommuner og hospitaler med at få integrationen til at lykkes endnu bedre. Jeg vil fortsat bruge min stemme til at kæmpe for dialog og samtale mellem befolkningsgrupper.
Jeg skriver for både Politiken og for Ekstra Bladet, og du kan stadig følge mig på Facebook og Twitter
Jeg er så bekymret for udviklingen i Europa og USA, hvor højrenationalismen vokser, samtidig med at terroristerne slår uskyldige mennesker ihjel. Frygten stiger mellem befolkningsgrupper, og hadet vokser. Der er brug for, at vi gør noget. Derfor har jeg sammen med andre ildsjæle dannet Foreningen Brobyggerne. Der er behov for, at vi mødes på tværs af befolkningsgrupper for at udveksle synspunkter og taler imod ethvert optræk til had.
Jeg har drukket dialogkaffe i seks år med dem, som har sendt mig hademails, men også de mennesker, der gerne vil dialogen. Uanset hvem jeg drikker kaffe med, oplever jeg, at langt de fleste gerne vil forstå hinanden. Men den første reaktion jeg får, det er næsten altid, at det er ”de andres” skyld, at man selv oplever problemer i hverdagen. Det er de andre, der er fordomsfulde. Det er de andre, der ikke opfører sig ordentligt. Men alting starter og slutter ved os selv.
Foreningen Brobyggernes første initiativ er at holde offentlig #dialogkaffe. Vores første stop var i Næstved. Vi besøgte bl.a. teltlejren for asylansøgere. Det var dejligt at se, hvor mange der dukkede op for at tage den demokratisk samtale. Du kan se om dialogkaffe også kommer forbi din by på vores Facebook-side. Her kan du også give foreningen et like, løbende følge med i vores arbejde og dele vores budskaber med dine venner. Jo flere brobyggere vi er, jo bedre er det for vores demokrati.
New Yorks times: I’ve Become a Racist
Politiken: Da jeg var barn, hadede jeg danskerne
Politiken: Jeg ved præcis hvordan bedrevidende humanister tænker
JP: Frygten truer vores demokrati
Radio24syv: Dialogkaffe Özlem Cekic og Carsten Medum Andersen
Book et foredrag
Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper? Hvad vil det sige at være mønsterbryder? Hvordan forebygger man stress? Jeg tager udgangspunkt i mit arbejde som brobygger, politiker, sygeplejerske og mønsterbryder.
Du kan læse mere om mine foredrag.
Læs om Ayses forelskelse
I november udkommer den femte Ayse bog ”Ayses jul”. Ayse bliver inviteret til en dansk jul, men hendes mor mener ikke, at muslimer må fejre jul. Ayse og veninderne tager sagen i egen hånd og opsøger en imam. Du kan tage dine børn med til Bogforum, hvor jeg læser op af Ayses jul.
I maj udgav jeg en ny børnebog ”Ayses forelskelse”. Bogen handler om Ayse, der bliver kæreste med klassens nye dreng. Adam er jøde, og Ayse er muslim. Ifølge Ayses mor skal han være muslim.
Jeg har skrevet Ayse-bøgerne, fordi jeg håber, at de kan være med til at bygge bro mellem kulturer og religioner. Det er vigtigt, at der bliver sat ord på svære emner, så børn leger og holder af deres kammerater uanset hvilken religion eller etnicitet, de har.
Politiken: Hovedpersonen i danske børnebøger
Ambassadør og æresmedlem
Jeg er blevet udpeget som ambassadør for Finn Nørgaard Foreningen. Foreningen arbejder for at forebygge radikalisering af unge med minoritetsbaggrund, ved at fremme medmenneskelig forståelse og dialog. Jeg er meget beæret over at være ambassadør for foreningen. Jeg tror på, at det er muligt at nå mennesker, inden de bliver radikaliserede. Uanset hvor farlige mennesker bliver som voksne, har de alle været børn engang. Fælles for mange af de mennesker er, at de ikke længere føler, at de har noget at miste. Derfor er det afgørende, at vi bygger bro og at alle, der vokser op i Danmark får mulighed for uddannelse, job og en følelse af at være en del af vores demokratiske fællesskab
Skizofreniforeningen har udnævnt mig til æresmedlem på grund af min erfaring som pårørende, professionel i behandlingssystemet samt mine kampe for at forbedre vilkårene for skizofreniramte og psykisk syge. Det er en stor ære, og jeg vil fortsat kæmpe sammen med foreningen for at ligestille sindslidende med mennesker, der har fysiske sygdomme.
Derudover har jeg modtaget tre priser, som jeg er meget beæret over: Le Petit Prisen, Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet samt prisen for at være den politiske person, som har kæmpet mest for personer, som har spiseforstyrrelser og deres pårørende af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
Ekstra Bladet: Hvorfor endte jeg ikke som Jihadist
Politiken: Den danske drøm vil redde dig