Skrid hjem logik skaber had

Date : 4. november 2016

”Men, det er de andres skyld! Det var dem der begyndte… ” Sådan lød det altid i min skolegård, når to grupper kom op af slås.

Det er faktisk samme reaktion, jeg tit læser på Nationen. Det er altid indvandrernes skyld. Især muslimernes! Og det er uanset om emnet er kriminalitet eller ældremad.

De seneste år er jeg begyndt at tag ud og drikke kaffe hjemme i vidtfremmede folks dagligstuer. Min mission har været at bygge bro.
Jeg er trådt ind ad døren hos folk fra alle sider af det politiske spektrum. Jeg har drukket kaffe med racister, men også humanister.

Jeg har besøgt både imamer og folk fra det jødiske trossamfund. Og jeg har stadig en lang liste af folk jeg skal besøge, der rummer såvel kristne, pigeklub, såvel som  islamkritiske organisationer og islamistiske ekstremister.

Uanset hvem jeg drikker kaffe hos, vil langt de fleste rigtig gerne forstå hinanden.  Men – og der er altid et men-  den første reaktion jeg får er næsten altid, at det er ”de andres” skyld, at man oplever problemer i hverdagen.  Det er de andre, der er fordomsfulde og ikke aldrig en selv. Det er de andre der ikke kan opfører sig ordentlig. Aldrig en selv.

Lad mig lige slå fast med syvtommer søm. Kriminalitet, chikane og vold er fuldstændig uacceptabelt. Og det er uanset om det er Brian, Mustafa, indvandrebander eller rockere, der står bag.

Men jeg vil gerne stille nationens læsere det samme spørgsmål som jeg plejer at gøre til mine kaffemøder: Ville problemerne ikke kunne blive mindre, hvis I selv tog det første skridt til at bygge bro?

For det skaber altså ikke mere sammenhold og fred i Danmark, når I på Nationen igen og igen skriver hadske indlæg, hvor I generaliserer om alle danske muslimer og råber ”Skrid hjem ” efter dem.

Det er ikke de demokratiske danske muslimer der er problemet. Men antidemokraterne. De findes både hos muslimer men også på Nationen.

Og ekstremisterne elsker jo den retorik man bruger på Nationen. Så de kan sige til de unge som de rekrutterer til deres voldelige verden: Der kan I bare se, hvordan danskerne er og hvad de siger om jer.
Det er så let at sige, at de er de andres skyld. Det er så let at skrive at alle muslimer er idioter, eller at alle danskere er racister. Men kære Nationen-skribent – du har faktisk et valg! Vil du være en del af vores demokratiske fællesskab eller vil du blive ved med at skabe had?

Min opfordring er: Giv det en chance! Inviterer en muslim på en kop kaffe, så I kan snakke sammen. Du vil blive overrasket over, hvor meget vi har til fælles og hvor lidt der skiller os ad.  Og hvis du ikke kender nogen muslimer, så vil jeg gerne drikke kaffe med dig.

Ekstra Bladet

@