Vores druk er blevet tys-tys

Category : Fra folketinget
Date : 4. november 2016

Hvorfor skal det være så svært at sige nej til et glas vin, spørger SF, som vil sætte penge af til at nedbringe danskernes alkoholforbrug.
Når jeg bliver spurgt om, hvilke tabuer vi danskere har, må jeg desværre indrømme, at et af de største nok er overforbruget af alkohol. Af en eller anden grund er det rigtig svært at snakke om. Derfor foreslår SF en national alkoholhandlingsplan ved de kommende finanslovsforhandlinger.

Det synes vi, der bør sættes fem millioner kroner af til. Hvis vi skal bruge vores sundhedsmidler ordentligt, vil et godt sted at starte være at tage fat på alkoholoverforbruget. For to år siden foreslog 12 organisationer, at man udarbejdede en national alkoholhandlingsplan med konkrete mål for nedbringelse af overforbruget, for en senere alkoholdebut og for en mindskelse af de unges forbrug. Men Danmark er nu to år senere stadig et af de få europæiske lande, der ikke har en national handlingsplan.

Unge har rekord i druk
Selvom det langsomt går i den rigtige retning, har danske unge stadig europarekord i alkoholindtag. Det danske samfund bruger rigtig mange penge på sygdomme og sociale problemer, der skyldes alkoholoverforbrug og -misbrug. Og børn af forældre med et overforbrug af alkohol bliver fem gange oftere fjernet, fordi deres forældre ikke kan passe på dem. Til trods for de kedelige tal er det sjældent det, der fylder avisspalterne eller bliver diskuteret hen over aftensmaden.

Vi taler ikke om det
Overforbruget af alkohol er ikke noget, vi snakker om. Det føles svært at tilbyde en ven eller kollega hjælp, hvis det virker, som om der kommer lidt for mange glas rødvin indenbords. Man bliver let beskyldt for at være hellig, hvis man synes, der ikke skal serveres vin til de unge konfirmander. Ligesom det kan være ekstremt bøvlet at sige nej tak til et glas champagne, hvis man ikke lige er gravid, på antabus eller skal køre bilen hjem.
For noget tid siden overraskede veninderne Anja, som havde fødselsdag. De havde både hvidvin og champagne med. Da hun for anden gang sagde nej tak til at dele et glas med dem, fik hun mange undrende spørgsmål. Og til sidst blev hun nødt til at fortælle, at det var, fordi hun var gravid. Straks var der en forståelse for, at hun selvfølgelig ikke skulle drikke.
De fleste har sikkert oplevet en lignende situation. Men skal det virkelig være så svært at sige nej tak til et glas vin? Nej, SF er ikke imod alkohol. Og nej, vi synes ikke, det er et problem, at danskerne drikker. Hverken til fester eller til hverdag. Det giver også mange mennesker sjove og glade oplevelser. Det er ikke dem, vi vil tage fra folk.

Søndagsavisen d. 24/10/2014

@