Da Halima brød tavsheden

Category : Fra folketinget
Date : 8. november 2016

For nogle år siden deltog jeg i DR2′ s debatprogram Oraklerne.

Her diskuterede en gruppe muslimske kvinder seernes spørgsmål om hverdagsproblemer. I løbet af vores ivrige diskussioner om blandt andet parforhold, tro og sex lærte vi efterhånden hinanden lidt at kende. En af dem jeg virkelig fik respekt for var Halima. Hun var cirka 30 år som jeg, mor til tre børn, arbejdede som selvstændig socialrådgiver og var aktiv i en masse frivilligt socialt og politisk arbejde. Jeg var imponeret over, hvordan hun fik det hele til at hænge sammen. Forleden stødte jeg så på Halima igen. På Politikens forside: » De siger, jeg skal dø, fordi jeg har vanæret dem, og at de har tid til at vente. De siger jeg skal dø, og at jeg ikke skal sove trygt om natten, fordi det vil ske en dag, « fortalte hun om hendes families trusler og vrede, fordi hun ville bryde sit ægteskab, da hun havde fundet en ny mand.

Jeg var ved at tude, da jeg læste historien.

Politiet har sidste år registeret cirka 280 lignende situationer, hvor kvinder blev truet eller udsat for æresrelateret vold. Hvem disse kvinder er, og hvad de bliver udsat for, ved vi ikke. Det, der kendetegner dem, er deres tavshed.

Ingen af dem står frem i offentligheden og fortæller om deres liv. Det er modigt og stærkt, at Halima står frem nu og forsvarer sin ret til frit at vælge, hvem hun vil gifte sig med. Halima er en af de få kvinder, hvis historie vi kender, før det går galt.

Derfor er hendes sag også principiel. Vi hørte først om Gazala, da hun var død.

Ligesom det var tilfældet med Sonay. Alle er enige om, at det ikke burde være sket, og at vi skal hjælpe de kvinder. Men reelt har der desværre ikke været et team af kompetente folk, der kunne rykke ud og hjælpe Halima. Det har endda været svært at overbevise socialrådgivere og politi om, at hun taler sandt.

Halimas kamp er ikke bare hendes egen. Ved at stå sammen, kan vi også give håb til de andre kvinder, der står i Halimas situation, men endnu ikke har haft modet til at bryde tavsheden. Heldigvis er der rigtig mange som støtter op om hendes budskab.

I skrivende stund er der over 7.000 støtter på Facebook. Kvinder som Halima skal vide, at de ikke står alene, og de familiemedlemmer som undertrykker dem skal klart og tydeligt mærke, at vi ikke accepterer deres adfærd.

» Halima er en af de få kvinder, hvis historie vi kender, før det går galt. «

24timer 19/11

@