Danmark er på lykkepiller

Category : Psykiatri
Date : 8. november 2016

KLOKKEN VAR 21.21, da jeg for mange år siden fik nyheden om, at et familiemedlem havde prøvet at begå selvmord. Jeg glemmer det aldrig. Alt gik i stå den aften. Var det mon min skyld, at han ikke ville leve mere? Var det, fordi jeg var kommet for sent til vores sidste aftale. Jeg følte skyld og skam og ønskede bare, at det hele skulle blive godt igen. Bare han kunne blive rask igen. Gerne hurtigt. Hvis lægerne kunne give ham en pille – og vupti, så var alt godt igen.

Den følelse tror jeg, der er rigtig mange pårørende, der har. Hvis bare der fandtes en pille, der med et trylleslag kunne gøre det godt igen.

MEN FINDES der ikke sådan nogen piller? Lykkepiller? Jo, for nogen kan de være en god løsning, som kan få deres liv til at hænge sammen igen. Og de skal selvfølgelig have de piller, de har brug for. Men for andre er det måske også blevet en lidt for let løsning.

Der er faktisk kun dokumentation for, at de virker bedre end ingenting på en ud af fem personer. Samtidig ved vi, at lykkepiller kan have mange bivirkninger. Og så er problemet, at det let ender med at være sådan, at når lægen først har ordineret lykkepiller, så er der ikke mange, der også får f. eks. psykologhjælp.

FORBRUGET AF lykkepiller er fordoblet de seneste ti år. Der bliver nu spist piller svarende til, at over 420.000 danskere hver dag gennem hele året har slugt en lykkepille. Jeg er bekymret for den udvikling.

Modsat både Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, og medicinalindustrien, der nærmere ser eksplosionen i forbruget af lykkepiller som noget positivt.

Hvordan kan det være positivt, at lægerne årligt udskriver lykkepiller til 13.000 børn og unge? Børn, som er helt ned til fire år! Selv om det øger risikoen for selvmord? Hvordan kan det være positivt, at lægerne årligt udskriver lykkepiller til 1500 gravide. Selv om producenterne erkender, at det betyder risiko for både dødfødsler og misdannelser. Og hvis tallene holder, som det er påstået, kan vi risikere, at mange hundrede babyer er døde eller skadede på grund af mødrenes pilleforbrug.

LYKKEPILLER ER åbenbart også et stort hit i kommunerne.
I sidste måned kom det frem, at der var kommuner, der kræver, at borgere skulle være på lykkepiller, hvis de ville beholde deres sygedagpenge.

Jeg synes, det er en syg praksis og udvikling.

Ja, piller kan være et let og billig løsning. Billig for lægerne. Let for patienterne. Men dødsensfarlig, hvis man glemmer at tænke sig om.

Mange svigter i denne sag. Både lægerne, når de udskriver så mange lykkepiller uden at have en mere kritisk tilgang til pillerne. Men sandelig også regeringen, der giver kæmpestore tilskud til lykkepiller, samtidig med at de mange depressionspatienter ikke kan få noget tilskud til psykologhjælp.

Lad os starte med at give tilskud til psykologhjælpen frem for bare medicinen og med at støtte og hjælpe de børn, unge og voksne, der bliver ramt af depression.

Som pårørende til en sindslidende ved jeg, at der ikke er lette løsninger, men vi skal gøre det bedre, end vi gør det i dag. Det ansvar er politikerne nødt til at tage på sig.

Piller kan være et let og billig løsning. Billig for lægerne. Let for patienterne.

@