N.F.S. Grundtvigs Pris 2016 går til Özlem Cekic og Bent Melchior

Category : Nyheder
Date : 11. november 2016
N.F.S. Grundtvigs Pris 2016 går til Özlem Cekic og Bent Melchior
N.F.S. Grundtvigs Pris 2016 går til Bent Melchior og Özlem Cekic. De får prisen til deling, fordi de ud fra hver deres ståsted med tydelige stemmer engageret og vedholdende bidrager til samfundsdebatten ved at indgå i dialog og i et forsvar for medmenneskelighed.
 “Der er blevet sagt meget i disse år om tolerance, meget af det driver af kliché og er i virkeligheden med til at opbygge nogle meget faste stereotyper om, hvem der skal være tolerante over for hvem: de hvide over for de sorte, de frikadelle-spisende over for de ikke-frikadelle-spisende, osv. Den slags stereotyper kan virkelige mennesker sjældent være i.
Den virkelighed, I inviterer til samtale i, er en langt mere broget virkelighed. Det er en virkelighed, hvor politiske spørgsmål, religiøse spørgsmål, menneskelige spørgsmål ikke er afgjort på forhånd. Det er i høj grad samtaler af denne type, der aktuelt er brug for,” sagde leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank blandt andet om motivationen for årets tildeling af N.F.S. Grundtvigs Pris.

Læs hele motivationen ved akademileder Ingrid Ank her

Begge prismodtagere var til stede ved prisoverrækkelsen og Özlem Cekic sagde blandt andet om det at modtage N.F.S. Grundtvigs Pris:
”Det er en stor ære at modtage prisen og især med min gode ven Bent Melchior. Grundtvig sagde altid ’Mennesket først’. Og i disse tider, hvor afstanden, dæmoniseringen og fordommene mellem befolkningsgrupper graver kløfterne dybere, er der især brug for, at vi ser mennesket først. Uden samtale kan vi ikke bygge broer mellem mennesker. Grundtvig er for mig en af de største brobyggere og en stor inspirationskilde.”

Også for Bent Melchior har Grundtvig været en kilde til livslang inspiration:
”Navnet N. F. S. Grundtvig har været mejslet ind i min bevidsthed som en af Danmarkshistoriens store figurer fra jeg var en lille knægt. Hans opfattelse af religionens plads i hverdagen svarer på mange måder til den parallelle opfattelse, der prægede mit barndomshjem, hvor tonen var præget af forståelse for det enkelte menneskes situation, men hvor man aldrig glemte udgangspunktet og rødderne. Hans indsats for udvikling af dansk kultur er lige så  aktuel i dag, som den var, da han selv levede. At få tildelt en pris, der er knyttet til dette navn, overstiger, hvad jeg har kunnet drømme om at opnå.”
@