Özlem Cekic og brobyggerne får Hal Koch-Prisen

Category : Nyheder
Date : 11. november 2016

Danmarks demokratiske Hal Koch-pris går i år til Özlem Cekic og hendes brobygger-projekt, som især er blevet udvalgt til prisen på grund af deres store fokus på at skabe dialog mellem borgerne med modsatrettede synspunkter.

Hal Koch-prisen gik i år til den tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic, der netop har fået overrakt hæderen på Krogerup Højskole i Humlebæk. Prisen blev tildelt hende og hendes ny-opstartede forening Brobyggerne for at skabe dialog på tværs af grupper i befolkningen, som ellers har meget forskellige holdninger, og der ellers har meget lidt samtale med hinanden.

”Det er en kæmpe ære og anerkendelse af vores arbejde. Hal Koch er jo samtalens fader og manden, der insisterede på, at demokrati er andet, end når folketinget stemmer rødt og grønt. At det netop var samtalen mellem borgerne, der udgjorde kernen i demokratiet. At mit navn bliver nævnt i sammenhæng med hans er en ubeskrivelig ære”, siger Özlem Cekic.

Nynazist motiverede til forening
Da Özlem Cekic blev chikaneret af en nynazist tilbage i 2008, spurgte hendes søn, hvorfor nynazisten hadede hende, og det havde Özlem svært ved at svare på. Hendes gode ven, fotografen Jacob Holdt, insisterede på, at hun burde tage ud og møde og snakke med nynazisten for at finde svar på spørgsmålet. Først tænkte Özlem, at hun ville blive slået ihjel, men så begyndte ideen at vokse og give mening for Özlem, og siden har hun forsøgt at drikke kaffe og snakke med alle, der sender hende hademails og andre, hun er uenige med. Nu otte år senere er projektet vokset til en forening, der hedder Brobyggerne.

”Vi er nødt til at bruge demokratiet til at samtale, som jo netop er demokratiets største styrke. Politikerne undervurderer desværre ofte samtalens kraft, og bruger i stedet forbud og indskrænkning af vores frihedsrettigheder som løsning på problemerne. Men det, som gør os til et demokrati, er jo netop vores frihedsrettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed. Dem skal vi bruge til samtalen og til at værne om vores uenigheder”, siger Özlem Cekic.

Et nemt valg
Hal koch-pris-udvalget havde mange kandidater i spil, men det var alligevel et let valg forklarer Rikke Forchhammer, der er medlem af udvalget og forstander på Krogerup Højskole.

”Det brobygger-initiativ, som Özlem Cekic har taget og arbejdet så hårdt for, ligger lige i forlængelse af Hal Kochs tanker og virke, så det var faktisk et nemt valg og et meget enigt pris-udvalg”, fortæller forstanderen.

Prisen blev overrakt som afslutning på Krogerup Højskoles store årlige demokrati-symposium, der i år handlede om ligestilling.

@