Politikerne udhuler demokratiet

Date : 18. juni 2018

Klumme Ekstra Bladet 5 juni 2018
Grundlovens første paragraf i kapitel I siger, at grundloven gælder for alle. Derfor skal vi ikke accepterer, når politikerne vil svække den enkeltes frihed.

I Danmark bor der knap 6 millioner mennesker. Der er mange religiøse og etniske grupper. Danmark var fyrtårnet ift demokrati og menneskerettigheder. Men nu har et flertal af folket, valgt en regering som både svækker og udhuler demokratiet.

Danmark var kendt for åbenhed og gennemsigtighed i politiske processer. Men nu har man med to tredje del af folketingets partier vedtaget en offentlighedslov med begrundelsen ‘at den giver magthaverne et nødvendigt frirum’. Man fristes til at sige, et frirum til at overtræde landets love uden konsekvenser.

Religiøse skoler og institutioner bliver verbalt angrebet, fordi politikerne ikke deler deres synspunkter. Muslimer bliver stemplet som farlige for deres omgivelser under ramadanen. Uden rettergang, dømmer politikerne og medierne det mindretal, og man er skyldig, indtil det modsatte er bevidst. Folketinget har med et stort flertal forringet ytringsfriheden. En forringelse, som ekstremisterne har arbejdet for siden Muhammed krisen, er nu en realitet. Nu er det ikke længere handlinger, men også holdninger kriminaliseres.

Kvinder med burka er nu også forbudt på gaden. Politikerne vil nemlig befrie kvinder fra tvang med tvang. NGO’er bliver truet med retssager, fordi de taler magthaverne imod. Terrorlovgivningen er udvidet, og det betyder, at vi alle bliver overvåget. Advokater der forsvarer fx bandemedlemmer bliver kritiseret af politikerne for at støtte den kriminelles handling. Regeringens integrationsministerium, bedre kendt som landets største parallelsamfund, overtræder loven igen og igen, fordi regeringsstøtteparti mener midlet helliger målet, og at ministeren er hævet over loven.

Et større flertal mener dertil, at babyer ned til 1 år, som hverken kan holde på deres afføring eller har et sprog, skal tvinges til at lære om grundloven og danske værdier i vuggestuer. Der er områder i Danmark, hvor et flertal af politikerne ønsker at gøre op med lighed for loven. Magthaverne er også begyndt fængsle børn på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. En tilstand, som alle profesionelle, der arbejder med børn, kritiserer

Jeg kunne blive ved.
Vi kan ikke passe på demokratiet, når vi gradbøjer vores grundlæggende rettigheder.  Og vi giver ekstremisterne præcis det, de kæmper for: Et svækket demokrati.

Ingen demokratiske lande vågner op en dag, og så er de blevet udemokratiske. Ligesom ingen udemokratiske lande vågner op en dag, og så er de blevet demokratiske. Alt tager tid. Og for skridt for skridt ændrer man hverdagen. Derfor betyder ord noget. For ord skaber holdninger, forstillinger og handlinger.

I dag fejrer vi grundlaget for, at vi kan have en samtale. Vi fejrer vores grundlov og med den nogle af de rettigheder, som er helt fundamentale i vores demokratiske samfund.

Vores helt store udfordring i dag er at holde fast i de demokratiske principper. Også i modgang. Den reelle trussel mod vores frihedsrettigheder stammer fra vores egen frygt, som bliver vækket af hadprædikanters flammeretorik og terroristers afskyelige handlinger. Men desværre også at politikernes grøftegravende holdninger, som bliver til handlinger.

Og i den kamp må vi ikke selv ende med at grave grøfter.

Men ligesom ingen lande fra den ene dag til den anden bliver demokratiske, er der heller ingen individer, der fødes som demokrat. Det bliver vi med dannelse, opdragelse og uddannelse. Med det udgangspunkt skal vi insistere på samtalen med vores medborgere.

@