Opfordrer Nye Borgerlige til vold?

Date : 27. september 2018

Bragt i Ekstra Bladet 6/9-18

“Jøder skal hæmmes på alle måder, vi kan finde på” Citatet kunne sagtens være fra en nazist. Forkasteligt vil vi alle mene! Men når citatet lyder “Muslimer skal hæmmes på alle måder, vi kan finde på” og kommer fra Nye Borgerliges sikkerhedsordfører Poul Højlund, så er det et voldeligt valgløfte, som BT journalisten ikke gør sig den ulejlighed og spørger kritisk ind til, da han dækker partiets sommergruppemøde i Rødvig på Stevns den 2 september.

Citatet er både racistisk og uhyggeligt! Racistisk, fordi man på baggrund af folks religion generaliserer, dæmoniserer og hetzer en bestemt gruppe. Uhyggeligt, fordi Nye Borgerliges groteske udtalelse er efterhånden blevet ret almindelig i den offentlige debat. Der går ikke en dag, hvor usandheder og hadretorik får frit spil i danske medier. Fx i dag er der indrykket en annonce i Jyllands Posten, hvor en højreekstremist påstår, at der er 1 mio. muslimer i Danmark (tallet er 300.000) og ønsker en folkeafstemning. Jeg troede, at danske medier var bevidste om, at de ikke ville være spredningsmaskine for fake news. Jeg er blevet klogere!

Det jeg er mest bekymret for er, at nogen vil lade sig inspirere af disse voldelige udtalelser, og også vil tyr til vold. Det viser historien. Jo mere du hetzer en bestemt gruppe, jo mere had vil du skabe omkring den gruppe, og jo mere legitimt bliver det at “forsvare” sig mod gruppen. Det er logikken og erfaringen både fra Anden verdenskrig, men også fra krigen i Balkan i 90´erne og en række andre krige. Der er allerede nu en række lukkede grupper på Facebook, hvor højreekstremister varmer op til ”befrielseskamp” og planlægger voldelige handlinger mod mindretal i Danmark.

Medier har et kæmpe ansvar for at give ligeså meget plads til dialogen og samtalen, som de giver til hadet og dæmoniseringen. Vi har ytringsfrihed i Danmark, men ytringer skal tåle at blive udsat for kritik. Og de etablerede partier har også et ansvar for at ikke tale hadet efter munden, men i stedet have mod til at stå fast ved grundlæggende demokratiske værdier. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg er ved at miste tilliden til Folketinget. Og nu kan jeg også læse i danske medier, at Nye Borgerlige går til valg på et voldeligt grundlag mod et mindretal!

Men du og jeg har også et ansvar. Hvis du kender nogen af dem, der vil stemme på de partier, som hellere vil grave grøfter end at bygge broer, drik en kop #dialogkaffe med dem. Byg broen mellem dem og de etniske minoriteter, du har som nabo, kollegaer eller ven. Gør det i dag. Måske er det for sent i morgen!

 

 

 

@