Stop racismen

Date : 26. marts 2020

Bragt i Ekstra Bladet den 18/2-2020

Der er ét emne, jeg er meget påpasselig med at skrive om.

Det er den diskrimination og racisme, nydanskere møder. En undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at borgere med anden etnisk baggrund skal sende 52 procent flere jobansøgninger end ansøgere med etnisk dansk baggrund for at komme til en samtale.

Ligeledes har en anden rapport konkluderet, at nyuddannede med anden etnisk baggrund skal bruge dobbelt så lang tid på at få et arbejde efter endt uddannelse sammenlignet etniske danskere.

De sidste fire måneder i 2019 prøvede jeg sammen med Poul Madsen at undersøge alt det, der ikke fungerer på jobcentrene, i kommunerne og på arbejdsmarkedet. 

Aya var en af dem, vi mødte på vores vej. Hun havde en uddannelse, talte flydende danske, og til trods for, at hun havde utallige jobansøgninger bag sig gennem to år, var det ikke lykkes hende at få et arbejde. 

Hun begyndte at blive bekymret for, om hun blev valgt fra på grund af sin sin minoritetsbaggrund. Den bekymring valgte vi at afprøve. 

Vi sendte Aya’s jobansøgning til et firma. Både med Aya’s navn og i en version med navnet Helle som afsender. Hvem tror I kom til samtale? Helle, desværre, som i øvrigt også er ansat som journalist på Ekstra Bladet. 

For mig var den afsløring ikke særligt chokerende. Det er almen kendt i minoritetsmiljøer, at der også er diskrimination og racisme i Danmark, og at man skal anstrenge sig ekstra, hvis man for eksempel skal have et arbejde. 

Men dette emne er meget svært at tale om, da en del betvivler, om vi overhovedet har racisme og diskrimination i Danmark. Det er som at begynde med Adam og Eva. Dernæst skal man høre, at der skam også er racisme og diskrimination den anden vej. Som om det retfærdiggør noget som helst. 

Mit bedste råd til nydanskere er: GIV ALDRIG OP!

Klø på og tro på dig selv. Hop ikke i offerrollen. Du er ligeså god som alle andre. 

Og til virksomheder må rådet lyde: GIV FOLK EN REEL CHANCE.

Stop med at generalisere og mød det enkelte menneske. Ja, der er idioter – også blandt nydanskere – men det gør ikke os alle sammen til idioter. 

Og til politikerne må rådet lyde: STRAF DISKRIMINATION HÅRDT!

Der skal være en konsekvens, når man fravælger folk på baggrund af deres etnicitet. Og den konsekvens skal mærkes. Sæt bødebeløbene op.

At vælge fra på grund af etnisk baggrund er forkert. Uanset hvem diskriminationen rammer, og uanset hvem der diskriminerer, skal vi ikke acceptere det.

@