Opfordrer Nye Borgerlige til vold mod muslimer?

Date : 27. marts 2020

Bragt i Ekstra Bladet den 6/9-2018

‘Jøder skal hæmmes på alle måder, vi kan finde på.’

Citatet kunne sagtens være fra en nazist. Forkasteligt, vil vi alle mene! Men når citatet lyder ‘Muslimer skal hæmmes på alle måder, vi kan finde på’ og kommer fra Nye Borgerliges sikkerhedsordfører, Poul Højlund, så lydet det som et voldeligt valgløfte, som BT’s journalist ikke gør sig den ulejlighed at spørge kritisk ind til, da han dækker partiets sommergruppemøde i Rødvig på Stevns den 2 september.

Citatet er både racistisk og uhyggeligt.

Det er racistisk, fordi man på baggrund af folks religion generaliserer, dæmoniserer og hetzer en bestemt gruppe. Uhyggeligt, fordi Nye Borgerliges groteske udtalelse efterhånden blevet almindelig i den offentlige debat. Der går ikke en dag, hvor usandheder og had-retorik får frit spil i danske medier.

Eksempelvis er der indrykket en annonce i Jyllands Posten, hvor en højreekstremist påstår, at der er 1 mio. muslimer i Danmark (tallet er 300.000) og ønsker en folkeafstemning. Jeg troede, at danske medier var bevidste om, at de ikke skal sprede fake news. Jeg er så nu blevet klogere.

Det jeg er mest bekymret for, er, at nogen vil lade sig inspirere af disse voldelige udtalelser. Og måske ty til vold. Historien viser, at jo mere du hetzer en bestemt gruppe, jo mere had vil du skabe omkring den gruppe, og jo mere legitimt bliver det at ‘forsvare sig’ mod gruppen. Det er logikken og erfaringen både fra Anden verdenskrig, men også fra krigen i Balkan i 90´erne og en række andre krige.

Der er allerede nu en række lukkede grupper på Facebook, hvor højreekstremister varmer op til ‘befrielseskamp’ og planlægger voldelige handlinger mod mindretal i Danmark. Hvilket Knud lindholm har dokumenteret i bogform.

Medier har et kæmpe ansvar for at give lige så meget plads til dialogen og samtalen, som de giver til hadet og dæmoniseringen. Vi har ytringsfrihed i Danmark, men ytringer skal tåle at blive udsat for kritik.

De etablerede partier har også et ansvar for at ikke tale hadet efter munden, men i stedet have mod til at stå fast ved grundlæggende demokratiske værdier. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg er ved at miste tilliden til Folketinget. Og nu kan jeg også læse i danske medier, at Nye Borgerlige går til valg ved på ‘alle måder’ at ville ‘hæmme’ et mindretal.

Opfordrer Nye Borgerlige ligefrem til vold her?

Vi har faktisk alle et ansvar. Hvis du kender nogen af dem, der vil stemme på de partier, der hellere graver grøfter end at bygge broer, så drik en kop #dialogkaffe med dem. Byg broen mellem dem og de etniske minoriteter, du har som nabo, kollegaer eller ven. Gør det i dag. Måske er det for sent i morgen.

@