Afskaf jobcentrene!

Category : Nyheder
Date : 30. marts 2020

Vi kan bruge de 13 mia. kr. som jobcentrene koster til at hjælpe mennesker, der står uden for arbejdsmarked langt bedre!

Uanset om du har været arbejdsløs i lang tid, eller ikke har kunnet få et arbejde efter endt uddannelse. Er fysisk syg eller traumatiseret. Eller er fyret. Ung eller ældre. Gammel eller nydansker. Alle skal igennem jobcentret, når de bliver arbejdsløse. Men jeg har hele mit liv hverken mødt, talt med eller hørt om nogen, der har fået et ordinært job via jobcentrene. 

Undersøgelser viser også, at det er få mennesker jobcentrene hjælper med at skaffe et arbejde. 

Hvad får vi så for de 13 mia.kr? Ja, det aner jeg ikke. Konsulenter, bureaukrati, tårer og masser af frustration. 

Siden august har jeg sammen med chefredaktør Poul Madsen fra Ekstra Bladet dykket ned i #Jobgakgak.

Vi er mildest talt chokeret over vores erfaringer.

Aya mødte vi i august. En ung kvinde, hvis eneste bekymring burde være sammenkomster med veninder og karrieredrømme. Hun har gjort alt det, politikerne beder unge mennesker om. Hun har taget en uddannelse. Hun har masser af erhvervserfaring og utallige jobansøgninger med i sin bagage.

Alligevel har det ikke lykkedes hende i to år at skaffe et job.

Da vi møder hende, er hun opslugt af håbløsheden og afmagten har taget fat i hende. Udsigten til at skrive kontanthjælpsmodtager på visitkortet giver hende søvnløse nætter. Hendes selvtillid har fået et alvorligt knæk, og hun er begyndt at tvivle på sig selv. 

Systemet kan ikke hjælpe hende. Et system vi betaler 13 mia. kr. for! Systemet kan hverken rådgive hende ift. hendes ansøgninger og cv. Systemet kan heller ikke skabe et netværk til hende, så hun kan komme tættere på arbejdsmarkedet eller de virksomheder, der leder efter arbejdskraft. 

Politikerne har i årevis lappet på systemer, der ikke fungerer. Det er almen kendt på Christiansborg, at syge mennesker bliver endnu sygere af at være i jobcentrenes klør. Og dem der er raske, får ikke den hjælp, de skal have. Hvad med virksomhederne, tænker du. De har for længst opgivet jobcentrene. 

Jobcentrene gør ikke den store forskel for den arbejdsløse. Men hvorfor holder politikerne så hånden under jobcentrene? 

Afskaf jobcentrene. De penge kan og skal bruges bedre til at hjælpe de arbejdsløse, virksomheder og samfundsøkonomien. 

@