Stop hetzen mod somaliere!

Category : Nyheder
Date : 17. august 2020

Tirsdag d. 11. aug. 2020

Jeg havde et sort tørklæde på, da en ukendt ung mand – også i sort tøj – spyttede på mit tørklæde, mens jeg gik ned ad Falkoner Allé. Det er den eneste gang, jeg er blevet spyttet på i Danmark, men også den eneste gang, hvor jeg har brækket mig på gaden – det tykke spyt/slim klistrede sig på min hånd og bagefter på mine cowboybukser, da jeg prøvede at fjerne det fra mit tørklæde. 

Vi har brugt hele sommeren på at diskutere, om der er racisme i Danmark. Det spørgsmål kan bedst svares af dem, der oplever det. 

Ved I, hvilken befolkningsgruppe der tit oplever racismen og blandt andet bliver spyttet på i Danmark? Gæt engang.

I en EU-rapport, der baseres på 27.000 interviews, svarer hver tredje somalier ja til at have oplevet alvorlige racistiske overfald, grov chikane eller trusler – i gruppen af de groveste hadforbrydelser.

Siden 11. marts, hvor landet har været lukket ned på grund af corona, har flere hundrede borgere mistet livet til virussen. Tusindvis af borgere har været syge eller er ramt af virussen. Nogle er blevet smittet, fordi de har stået på ski i Italien. Andre, fordi de har arbejdet med coronapatienter på danske hospitaler. Mange har også været ramt af virussen uden at vide hvordan og hvor. 

Ingen har skældt de syge ud. Ingen har kaldt danske børn for ‘coronavirusbørn’. Ingen har udskammet alle danskere som en gruppe eller krævet, at man skulle lukke deres boligområder ned. Hvorfor? Fordi alle de, der har en lille smule fornuft, ved godt, at covid-19 er et globalt problem. I skrivende stund er ca. 20 mio. på tværs af religion, etnicitet og geografi ramt af den.  

Desværre har de sidste par ugers offentlige hetz mod somaliere på grund af coronaudbrud hos somaliere i Aarhus ikke gjort diskriminationen mindre. 

Somaliske børn er blevet kaldt coronaøgenavne, mens de har spillet fodbold. I Ekstra Bladet kunne man læse om en somalisk mor, hvis barn børnehaven ikke ville tage imod, hvis familien ikke kunne fremvise en coronatest. Til trods for at familien ikke havde symptomer. Somaliere er blevet overfuset og kaldt alverdens skældsord. Jeg har trøstet mig med, at heldigvis bakker få danskere op om disse handlinger. 

Men når politikere fra DF, de konservative, Nye Borgerlige og selv fra regeringspartiet har skældt ud på somaliere og kaldt dem uintegrerede, foreslået deres boligområder lukket ned, beskyldt dem for at pisse på det danske fællesskab og være en trussel mod danskernes frihed – og har foreslået en tudekiks til de somaliere, der har sagt fra over for generaliseringen – er jeg nødt til at opfordre det store, tavse danske flertal til at sige fra! 

Det er ikke nok at ryste på hovedet ad den åbenbare racisme. Tag den kritiske samtale, når du støder på de racistiske udtalelser, der diskriminerer og generaliserer en hel befolkningsgruppe. Vis samfundssind og insistér på fællesskabet. 

Det somaliske samfund i Aarhus arbejder med myndighederne for at komme smitten til livs. De knokler bogstavelig talt i døgndrift og ønsker det samme som alle andre borgere i dette land: De vil ikke være syge eller gøre andre syge. 

Som alle andre borgere ønsker de heller ikke at blive udskammet. 

@