Nej til danske børn i Syrien

Date : 6. april 2021

Lørdag d. 27. feb. 2021

Danske børn er fanget i teltlejrene i al-Hol og al-Roj i Syrien. Fælles for dem alle er, at deres forældre har taget et aktivt valg ved at flytte ned til Syrien for at støtte Islamisk Stat (ISIS).  Og nu har kurderne, som kæmpede mod ISIS, taget dem til fange. Trods for at kurderne forgæves har opfordret vesten til at hente deres egne statsborgere hjem, har den danske regering valgt ikke at gøre det.

Mantraet fra regeringen er, at de forældre har vendt Danmark og demokratiet ryggen ved at støtte en terrororganisation. Regering gentager igen og igen at børn er forældrenes ansvar og de børn udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark. Selvfølgelig er det først og fremmest forældrenes ansvar at passe på deres børn. Men når forældrene svigter det ansvar, så tager samfundet over. Sådan er vores system indrettet. Af samme grund siger vi ikke til den lille pige på 3 år ”Det er dit fars ansvar, ikke at misbruge dig seksuelt” eller til teenageren ”Din forældre har selv valgt, at du skulle på genopdragelsesrejse. Regn ikke med vores hjælp”.

Vi hjælper børn, fordi de har brug for beskyttelse. Nogle gange beskyttelse fra deres forældre. Andre gange fra deres omgivelser. Ellers vil manglende hjælp have fatale konsekvenser for det enkelte barn, men også for samfundet på sigt. Jo hurtigere vi griber ind, jo større chance er der for, at barnet ikke tager skade. Lige nu er PETs vurdering, at de danske børn i teltlejrene er for små og derfor usandsynligt, at de udgør en terrortrussel, hvis de kommer tilbage til Danmark.

Ingen børn bliver født som terrorister eller ekstremister. Når alligevel nogen ender der som unge eller voksne, er det, fordi der både er noget, der trækker i dem, og noget, der skubber dem.

I al-Hol og al-Roj lejrene dominerer ISIS og flere organisationer advarer stærk imod radikalisering. Terroristerne trækker i børn og unge, da de har brug for at rekruttere nye millitanter til deres svækkede terrorbevægelse. Men vores manglende handling fra dansk side er også med til at skubbe de børn i kløerne på ekstremisterne.

Uanset hvor utilgiveligt forældrenes handlinger er, ændre det ikke ved det faktum, at de børn og deres forældre er danske statsborgere. Vi er nødt til at tage ansvaret for vores egne borgere – også når de gør noget kriminelt. Derfor skal forældrene retsforfølges i Danmark, så deres handlinger kan få en konsekvens. Overfor børnene bør vi have en skærpet pligt til at hjælpe!

Jeg tror grundlæggende på, at det er muligt at nå mennesker, inden de bliver radikaliserede. Uanset hvor farlige terroristerne bliver som voksne, har de alle været uskyldige børn engang. De har sparket til en bold, set fjernsyn og haft drømme for fremtiden. Den danske stat skal give de danske børn mulighed for at være en del af det demokratiske fællesskab fremfor det træningsprogram terroristerne tilbyder.

Alt andet er et kæmpe svigt af de børn, men også af de værdier Danmark er bygget på.

@