Statist i Netanyahus spin

Date : 6. april 2021

Bragt i Ekstra Bladet fredag d. 5. mar. 2021

Statsminister Mette Frederiksen har været en tur i Israel sammen med Østrigs kansler Sebastian Kurz for at indlede vaccinedrøftelser med Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Både blå og rød blok er yderst provokeret af, at statsministeren har valgt at mødes fysisk med den israelske premierminister.

Begrundelserne er mangfoldige.

De borgerlige partier med Jakob Elleman-Jensen i spidsen forstår ikke, hvorfor Statsministeren vælger at rejse fra Danmark midt i forhandlingerne om åbning af samfundet. Statsministeren havde ellers for få dage siden inviteret partilederne forbi – én ad gangen – for at få alles ønsker til en genåbning af samfundet. Men den køreplan er sat på pause pga. en uges rejse til Israel og fire dages karantænekrav efterfølgende.

Det lyder måske ikke af meget, men tålmodigheden for elever, studerende og ikke mindst de liberale erhverv er godt brugt, mener de borgerlige partier.

Formanden for Udenrigspolitisk Nævn Martin Lidegaard undrer sig til gengæld over, hvorfor det var nødvendigt med ‘et mentalt håndtryk’, som statsministeren har dømt mødet med Netanyahu. Det radikale folketingsmedlem kritiserer formålet med at rejse 3000 km, når resultatet alligevel var at komme tomhændet hjem. Statsministeren havde ellers varslet inden mødet, at hun ville købe ‘overskydende’ vacciner fra Israel. Det udløste en del kritik fra Enhedslisten, da de vacciner burde gå til palæstinenserne, som Israel har ansvaret for som bosættende magt, mente de.

Mange har talt længe om Mette Frederiksen, men lad os lige dykke ned i, hvem Netanyahu er. Den 65-årige leder af det højreorienterede Liduk-parti har pt. flere korruptionssager hængende over hovedet. Netanyahu-familiens luksusvaner for skatteydernes penge har fået den israelske ombudsmand til at anbefale en efterforskning. Retssagen starter den 17. marts.

Derudover har Netanhayu været stærk modstander af fredsprocessen og har under hele valgkampen lovet ‘øjeblikkelig’ annektering af besatte områder på Vestbredden. Statsministerens partifælle Mogens Lykketoft har flere gange betegnet premierministeren som krigerisk og moralsk anløben.

Statsministeren kaldte Israel for verdensmester i vacciner under besøget, til trods for at landet ikke har produceret en eneste vaccine selv. Det er også ligegyldigt for Netanyahu. En udtalelse i den klasse kan han altid bruge i en valgkamp. Lige så forkert det er for os, når den tyrkiske præsident Erdogan besøger Danmark midt i en valgkamp, lige så meget skal vi afholde os fra at besøge andre lande midt i deres valgkamp.

Ellers er der desværre en fare for, som SFs Karsten Hønge også skrev på twitter, at man kan ende med at være ‘statist Netanyahus valgkampsspin’.

@