Kæmpe svigt af børnene

Date : 15. juni 2021

Bragt i Ekstra Bladet fredag d. 27. feb. 2021

Danske børn er fanget i teltlejrene i al-Hol og al-Roj i Syrien. Fælles for børnene er, at deres forældre har taget et aktivt valg ved at flytte ned til Syrien for at støtte Islamisk Stat (ISIS).  Og nu har kurderne, som kæmpede mod ISIS, taget dem til fange. Til trods for at kurderne har opfordret vesten til at hente deres egne statsborgere hjem, har den danske regering valgt ikke at gøre det.

Mantraet fra regeringen er, at forældrene har vendt Danmark og demokratiet ryggen ved at støtte en terrororganisation. Regering gentager igen og igen, at børn er forældrenes ansvar, og at børnene udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark.

Selvfølgelig er det først og fremmest forældrenes ansvar at passe på deres børn. Men når forældrene svigter det ansvar, så tager samfundet over. Sådan er vores system indrettet. Af samme grund siger vi ikke til den lille pige på 3 år: ‘Det er din fars ansvar, ikke at misbruge dig seksuelt’. Eller til teenageren: ‘Din forældre har selv valgt, at du skulle på genopdragelsesrejse. Regn ikke med vores hjælp.’

Vi hjælper børn, fordi de har brug for beskyttelse. Nogle gange beskyttelse fra deres forældre. Andre gange fra deres omgivelser. Ellers vil manglende hjælp have fatale konsekvenser for det enkelte barn, men også for samfundet på sigt. Jo hurtigere vi griber ind, jo større chance er der for, at barnet ikke tager skade.

Lige nu er PETs vurdering, at de danske børn i teltlejrene i Syrien er for små til, at de udgør en terrortrussel, hvis de kommer tilbage til Danmark. Ingen børn bliver født som terrorister eller ekstremister. Når nogen alligevel ender der som unge eller voksne er det, fordi der både er noget, der trækker i dem, og noget, der skubber dem.

I al-Hol og al-Roj lejrene dominerer ISIS og flere organisationer advarer imod stærk radikalisering. Terroristerne trækker i børn og unge, da de har brug for at rekruttere nye millitanter til deres svækkede terrorbevægelse. Vores manglende handling fra dansk side er med til at skubbe børn i kløerne på ekstremisterne.

Uanset hvor utilgiveligt forældrenes handlinger er, ændrer det ikke ved det faktum, at de børn og deres forældre er danske statsborgere. Vi er nødt til at tage ansvaret for vores egne borgere – også når de gør noget kriminelt. Derfor skal forældrene retsforfølges i Danmark, så deres handlinger kan få en konsekvens. Overfor børnene bør vi have en skærpet pligt til at hjælpe!

Jeg tror grundlæggende, at det er muligt at nå mennesker, inden de bliver radikaliserede. Uanset hvor farlige terroristerne bliver som voksne, har de alle været uskyldige børn engang. De har sparket til en bold, set fjernsyn og haft drømme for fremtiden. Den danske stat skal give de danske børn mulighed for at være en del af det demokratiske fællesskab fremfor det træningsprogram terroristerne tilbyder.

Alt andet er et kæmpe svigt af de børn, men også af de værdier Danmark er bygget på.

@