Stem, kære Ayse! Det er din pligt

Date : 17. december 2021

Bragt i Ekstra Bladet d. 12. november 2021

I Danmark er jeg ikke født. Men her har jeg hjemme. Det er i Danmark, mine indvandrerforældre fik mulighed for at skabe en fremtid for deres børn.

Jeg fik lært sproget. Fik en uddannelse som sygeplejerske og muligheden for at forsørge mig selv. Som kvinde har jeg nydt godt af de rettigheder, der er tildelt mig både på godt og ondt. Desværre var jeg nødt til at få en abort på et tidligt tidspunkt i mit liv. Men heldigvis fødte jeg senere tre børn, som jeg gik på barsel med. Jeg har kørekort og bestemmer selv, hvornår jeg svinger mit dankort. Og jeg – rengøringsdamens datter – blev inviteret til bal hos Majestæten som folketingsmedlem. Det var stort.

Takket være vores velfærdssamfund er Danmark mulighedernes land. Her kan man blive til noget, uanset hvad ens forældre hedder til efternavn, og hvor lidt de har stående på deres bankkonto. 

Her er jeg ikke født. Men i Danmark skal jeg begraves. Min kærlighed til Danmark og demokratiet er så stor, at jeg føler, at det er ikke kun min ret, men også min pligt til at stemme til kommunal- og regionsvalget på tirsdag. 

Derfor er min opfordring: Stem, kære Ayse. Flere undersøgelser viser, at hvis moren stemmer, så stemmer børnene også. Du kan være demokratiets vigtigste ambassadør i din egen lille familie. Stem, så du kan være med til at bestemme. De politiske beslutninger mister sin legitimitet, hvis stemmeprocenten bliver lav. Bak op omkring demokratiet. 

Med det budskab har jeg noteret i Tingbjerg og Urbanplanen, hvor der bor mange med minoritetsbaggrund. Men desværre viser tal fra Danmarks Videnscenter for Integration, at stemmedeltagelsen for indvandrere og efterkommere haltede ved sidste kommunalvalg. 

Selvom jeg kender alle begrundelserne for den manglende demokratiske deltagelse, kan jeg ikke få min hjerne og hjerte til at forstå det. 

Du, ligesom mig, har rødder i de dele af verden, hvor folk med livet som indsats står ved stemmeurnerne. I de fleste lande i Mellemøsten bliver stemmer købt og solgt. Demokratiet har meget svære vilkår. Valgdagen disse steder er, modsat i Danmark, en kampdag med politi og militær på gaderne. Sandsynligheden for, at man ender i et slagsmål, bliver nægtet adgang til valgstederne eller bliver svinet til, er ret stor. 

Trods alle de udfordringer stemmer millioner af mennesker i håb om at smage lidt af demokratiets frihed. 

Den frihed har du og jeg i Danmark. Tag ikke den frihed for givet. Heller ikke din demokratiske ret.

Stem, kære Ayse. Det skylder du Danmark, demokratiet og dig selv. 

@