Drop jagten på Skipper, Ekstra Bladet

Date : 20. september 2022

Bragt i Ekstrabladet den 5. oktober 2021

Har Pernille Skipper stjålet fra kassen? Hævet dobbeltløn? Misbrugt sin magt? Et eller andet må jo være helt galt, siden Ekstra Bladet kører klapjagt og udpeger hende som hykler.

Men nej, nej. Det, der har fået hjørnekontoret på Rådhuspladsen op i det røde felt, er, at Skipper støtter øremærket barsel til mænd, samtidig med at hun selv tager mindre barsel – som kvinde. Øh.. Hvori synden består, er lidt svært at få øje på – tværtimod praktiserer Skipper jo netop, hvad hun prædiker, når hun og hendes mand deler barslen mere ligeligt.

Ekstra Bladets seneste ugers jagt på Pernille Skipper bliver mere og mere absurd og ligner næsten en parodi på en tabloidavis, der vil have politikerne ned med nakken, koste hvad det vil.

Jeg har egentlig en stor respekt for Ekstra Bladet, når de modigt går efter magthavere, der gør noget forkert. Det gælder både, når den radikale borgmester Anna Mee Allerslev misbruger sin position til at låne dyre lokaler i Københavns Rådhus gratis til sit bryllup, eller når Morten Messerschmidt ulovligt bruger EU-midler. Det ligger i Ekstra Bladets DNA at være den lille mands stemme. Uanset om det er danske børn i Syrien eller minkavleren fra Nordjylland.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at arbejde en kort periode med den tidligere chefredaktør Poul Madsen. Min fordom blev gjort til skamme, da jeg så, hvor meget man vendte hver eneste historie for at være sikker på, at man ramte rigtigt.

Men desværre er der også historier, hvor Ekstra Bladet ikke alene rammer forkert, men også skaber fortællinger, som er langt fra virkeligheden. Det er de sidste ugers jagt på Enhedslistens tidligere leder Pernille Skipper et godt eksempel på.

Og måske er det også det, der går op for Ekstra Bladet undervejs, at historien om Skippers barsel eller mangel på samme er en smule tynd. I hvert fald har de skiftet taktik og forsøger nu at få Hr. og Fru Danmark op af stolene i forargelse med historien om, at Skipper ‘pjækker løs’ fra møder i Folketinget.

Men også her knækker filmen altså lidt. Jeg har selv været folketingsmedlem i otte år. Og man er forpligtet til at deltage i de udvalgsmøder, man er hovedordfører på. Men desværre er der situationer, hvor flere møder falder oven i hinanden, og man er nødt til at prioritere.

Det kan være, fordi man skal til forhandlinger, samråd eller vigtige møder uden for Folketinget, som vedrører de ofte mange andre ordførerområder, man har. Blandt andet derfor har man en del suppleanter i hvert udvalg, så der hele tiden er nogen, der kan varetage partiets interesser. Så hvis man som suppleant ikke deltager til udvalgsmøder, som er tilfældet med Skipper, så er det ikke, fordi hun pjækker – men fordi hun passer sit arbejde andre steder.

Folketinget har også et såkaldt clearingssystem, der går ud på, at hvert parti har et antal folketingsmedlemmer, som ikke behøver at være med til afstemninger. På den måde sikrer man, at det parlamentariske arbejde fortsætter, selvom man har møder i Folketingssalen.

Alt det her ved journalisterne fra Ekstra Bladet selvfølgelig godt. Så hvorfor tegne et billede af de folkevalgte som dovne, når journalisterne udmærket ved, at en gennemsnitlig arbejdsuge for toppolitikere er på minimum 50 timer? Forklaringen er desværre simpel: Historien giver flere forargede læsere og dermed flere kliks, når nuancerne ikke kommer med. Det er pressens opgave at gå efter magthaverne. Men det er også pressens opgave at komme så tæt på virkeligheden som muligt. Det ser ud som om, at Ekstra Bladet har glemt det i denne sag.

@