Jeg er dødtræt af Frie Grønnes racismekort!

Date : 1. november 2022

Journalist Frej Kofoed fra Ekstra Bladet gjorde mig opmærksom på en ny quiz fra partiet Frie Grønne med titlen: “Stemmer du racistisk – uden at vide det?” 

Først nægtede jeg at tro på, at det var partiet selv, der var afsender på den. Det måtte være en eller anden troll, der havde til formål at skade partiet under valgkampen. For ingen partier med respekt for sig selv og vælgerne kunne finde på at sende en så dybt polariserende og dæmoniserende quiz ud på Facebook med så umulige valgmuligheder, tænkte jeg.

Min skuffelse var derfor stor, da det gik op for mig, at den var god nok. En af mine venner advarede mig ovenikøbet mod at skrive denne klumme. “Gå hellere efter Støjberg og Messerschmidt,” lød hans råd. Logikken var, at det var højrefløjen, der bidrog til polariseringen, og det var derfor var dem, jeg først og fremmest skulle bruge mine kræfter på at tage afstand fra.

Men alle, der følger mit arbejde, ved godt, at jeg i årevis har advaret imod polariseringen, uanset hvilken politiker eller hvilket parti, der står bag. Og desværre bidrager Frie Grønne til polariseringen og er en del af problemet. Det blev jeg endnu engang bekræftet i, da jeg tog deres quiz.

Et af spørgsmålene lyder: “Din ellers woke veninde fortæller, at hun stemmer Enhedslisten her til valget. Hvad svarer du?” 

Herefter får man præsenteret tre svarmuligheder:

  1. Fuck, hvor fedt! Jeg elsker lav repræsentation.
  2. Det lyder nice nok – Enhedslisten har sikkert syr på det.
  3. Hey, hey, hey – hør lige her! Kun syv procent af Enhedslistens kandidater er ikke- hvide. Jeg stemmer Frie Grønne!

Hvis man nu er så fræk som mig og vælger svarmulighed nummer to, bliver man belært af Frie Grønne om, hvor mange procent kandidater Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet har på stemmesedlen som er “ikke-hvide”.

Dernæst lyder det: “Hos Frie Grønne er hele 65 procent af kandidaterne ikke-hvide. Hurra for anti-racisme. Hvis vi vil have et Danmark, hvor alle har samme rettigheder og lige adgang til samfundet, er det vigtigt at minoriteter som ikke-hvide er stærk repræsenteret i politik.”

Men er det at skabe et mangfoldigt Danmark, hvis 65 procent af kandidaterne på stemmesedlen er brune, når andelen af ikke-vestlige indvandrere kun udgør cirka ti procent af befolkningen?

Diversitet er vigtigt i et demokrati, men mener Frie Grønne virkelig, at alle de partier, der ikke har 65 procent “ikke-hvide kandidater”, er racistiske?

Ifølge Frie Grønnes quiz er jeg racistisk og bør overveje at stemme anti-racistisk. Jeg vil herfra gerne sende en hilsen til Frie Grønne og sige, at det ikke kommer til at ske. Men det betyder ikke, at jeg ikke anerkender, at vi har problemer med racisme i Danmark – som Frie Grønnes pressechef skrev til mig på Twitter.

Jeg har på egen krop i årevis oplevet trusler, hademails og desværre også voldelige overgreb i det offentlige rum grundet min hudfarve og min religion. Men jeg er træt af, at Frie Grønne trækker racismekortet lige så ofte, som Dansk Folkeparti trækker offerkortet.

Derfor, kære venstreorienterede venner i Frie Grønne: Jeres retfærdiggørelse af jeres polariserende retorik og dæmonisering er sjældent anderledes end hos mine højreorienterede venner. Men had kan ikke bekæmpes med had. Det er barnligt at tro. Man opnår kun en forstærkning af spejleffekten.

Jeg mener derimod, at vi hver især har et ansvar for ikke at grave grøfterne mellem os dybere. Samfund, der er præget af polarisering, skaber lettere fjendebilleder. Hvis befolkningsgrupper ikke bor, arbejder, spiser, griner og står på samme stemmeseddel, er det umuligt at vaccinere sig mod fordomme om ‘de andre’.

Så hvis I, Frie Grønne, reelt vil bevæge verden i en bedre retning, kunne I starte med at bevæge jer selv.

I de 13 år jeg har lavet brobygningsarbejde, er det gået op for mig, at den sværeste bevægelse er den, hvor man rejser sig fra sin stol for at sætte sig i den andens. Prøv derfor at tage dialogkaffen med dem, som I ikke holder jer tilbage for at stemple som racister.

Måske ville I opdage, at verden slet ikke er så sort/hvid, som I gør den til? Og hvem ved, måske kan det også gå op for jer, at I er blevet lige så intolerante som dem, I prøver at bekæmpe?

@