
Jeg er forfatter til en række bøger, og derudover har jeg også været bidragsyder til en del antologier. Min seneste bog ”Hvorfor hader han dig mor” handler om mine dialogkaffemøder med mennesker som har meget stærke holdninger om muslimer, danskere, jøder, homoseksuelle og demokratiet. Jeg har også skrevet min egen mønsterbryderhistorie »Fra Føtex til Folketinget«.
Og desuden skrevet børnebøgerne om pigen Ayse for at sætte fokus på de udfordringer, en pige med minoritetsbaggrund kan opleve i en dansk hverdag.
Tak for kaffe – Den svære kunst at tale sammen
I min nye bog TAK FOR KAFFE inviterer jeg dig til til familiemiddagen, personalemødet, forsamlingshuset og på Facebook, hvor ord bliver misforstået og misbrugt.
Med en række konkrete dialogråd prøver jeg at inspirere til, hvordan man kan håndtere, forebygge og ligefrem løse konflikter med de familiemedlemmer, venner, kollegaer og medstuderende, man er uenig med. Med afsæt i egne erfaringer beskriver jeg blandt andet den årelange og svære konflikt, jeg havde med min far, og hvordan jeg som folketingsmedlem blev udsat for voksenmobning på Christiansborg som følge af politiske uenigheder.
Jeg fortæller også om de fejl, jeg selv har begået – og stadig begår – fordi den svære samtale kræver, at man fokuserer på, hvad man selv kan gøre anderledes, frem for kun at have øje for, hvad andre gør forkert.
Bogen udkommer på Politikens forlag den 17. august og hvis du vil købe en signeret eksemplar, kan du sende mig en mail på ozlem@ozlem.dk.
Hvorfor hader han dig, mor?
Jeg har skrevet bogen ”Hvorfor hader han dig, mor?”. Bogen er en rejsebog fra vores samfunds skyggeside, hvor manglende inklusion, empati og solidaritet fostrer fordomme, racisme og vrede. I bogen tager jeg dig med ud til #dialogkaffe hos Kim, der gerne vil slå muslimer ihjel, hvis bare han havde en pistol. På Den Røde Plads på Nørrebro møder jeg nogle unge mænd, som allerede har en pistol og en dyb foragt for det danske samfund. Jeg tager dig med ind i Hizb-ut Tahrirs moske, hvor imamen prædiker mod demokratiet, jøder og homoseksuelle. Jeg møder også salafisten Mahmut, som er parat til at ofre sit liv for islam. Han er imidlertid ikke den eneste, der sætter alt ind for sin religion. Det gør præsten Henrik også. Endelig tager jeg dig med til Israel og Palæstina for at opleve et land, hvor samtalen er hørt op, og volden har taget over. Undervejs kommer vi tæt på mit eget had til jøder, tyrkere og danskere. Send en mail til ozlem@ozlem.dk, hvis du gerne vil købe et signeret eksemplar.
Brobyggere
Skrevet af Anders Jerichow
De ligner et umage par, men de har fundet sammen i et usædvanligt venskab på tværs af tro, baggrund og alder. Brobyggere er skrevet af Anders Jerichow. Det er en samtale- og reportagebog om, hvad der driver to ildsjæle i deres fælles kamp for demokratiet. Omdrejningspunktet for 43-årige Özlem Cekic og 90-årige Bent Melchior er dialog på tværs af forskellighed og fordomme i såvel deres venskab som i deres virke. Sammen rejser de land og rige rundt for at fortælle deres historie, give deres bud på det flerkulturelle samfund og diskutere det giftige spørgsmål om ”os og dem”. Og sammen er de brobyggere i en tid, hvor andre har travlt med at grave grøfter.
Brobyggere – hos saxo.com Anders Jerichow er kommentator ved Politiken, redaktør og forfatter til en række bøger om menneskerettigheder, Mellemøsten, folkedrab mm.
Fra Føtex til Folketinget
Jeg er forfatter til bogen ”Fra Føtex til Folketinget”. I bogen fortæller jeg om min tidlige barndom i Tyrkiet, og om hvor svært det har været at vokse op i Danmark, og den fighterånd det har vakt. Jeg fortæller om hvordan det er som helt ung at blive gift i et arrangeret ægteskab, og hvad det kræver at bryde ud af ægteskabet og begynde en tilværelse som enlig mor. Det er en historie om hvordan jeg går ind i fagbevægelsen med et ønske om at hjælpe andre – et projekt som bliver begyndelsen på min vej til Folketinget. Samtidig er det historien om et underklassedanmark der er skjult for de fleste. Fra Føtex til Folketinget – hos saxo.com
Børnebøgerne om Ayse og alle de andre
Jeg har også skrevet børnebogsserien om Ayse for at sætte fokus på de udfordringer, en pige med minoritetsrødder oplever i en dansk hverdag. Ayses Pyjamasfest handler om Ayse, der ikke må komme med til sine veninders pyjamasfest. Ayses Røde Tørklæde, hvor Ayse pludselig tager tørklæde på, fordi hendes mor har klippet hende forkert og Ayses Ramadan, hvor Ayse vælger at faste under Ramadanen uden sin forældres tilladelse. I Ayses Forelskelse bliver Ayse forelsket i en jødisk dreng, og Ayses mor mener ikke, at de kan deltage til juleaften, fordi de er muslimer i Ayses Jul. Bøgerne er fyldt med dejlige farveillustrationer af Runa Steppinge. Den sidste Ayse historie har jeg doneret til Læserakatten og handler om drengeomskæring. Du kan læse hele historien om Ayse der får en lillebror her.
- Ayse og alle de andre – hos saxo.com
- Ayses forelskelse – hos saxo.com
- Ayses Røde Tørklæde – hos saxo.com Ayses Pyjamasfest – udsolgt
- Ayses Ramadan – hos saxo.com
- Ayses Jul – hos saxo.com
Derudover har jeg været bidragsyder til en række bøger
- Min bedstemors historie Forlag Thanning & Appel / 2007
- Generation kan selv Forlag Tiderne Skifter / 2010
- Menneske først – og hvad så? Forlag Vartov / 2011
- Gældsramt – på vej mod gældssanering Forlag Gi/Giraf / 2012
- Øjeblikke af frihed Forlag Peoplepress / 2015