Tingstedet: 10-årig: Mor, du har kræft

Category : Fra folketinget
Date : 8. november 2016

YASMIN ER en lille pige, der elsker at gå i skole.

Hun er 10 år og er født på Rigshospitalet. Hun er rigtig god til matematik, og så er hun også rigtig god til at oversætte svære ord som ‘ tumor’, ‘ celleprøve’ og ‘ livmoderhals’.

Yasmins forældre er flygtninge med mange slemme oplevelser i bagagen, og flere års forsøg på at lære dansk har ikke gjort den store forskel.

Familien har ugentlige kontakter til sundhedsvæsenet.

Yasmins far har psykiske problemer, mens moderen har mange fysiske problemer. Sidst Yasmin måtte tage fri fra skole for at tolke var, da hendes mor skulle til lægen pga. underlivssmerter.

Der blev taget prøver for at undersøge, om hun havde kræft. Ventetiden, inden resultatet kom, var et helvede for Yasmin. Hver nat havde hun mareridt om, at hendes mor skulle dø. Hun ville ikke sove alene på sit værelse og ville ikke i skole.

I dag er der desværre en del børn af indvandrere, der af omstændighederne tvinges til at tolke, når deres familiemedlemmer er syge. En undersøgelse viser, at 40 procent af lægerne bruger børn helt ned til otte år som tolke for forældre med ringe danskkundskaber.

MEN MED regeringen og DF’s såkaldte genopretningsplan bliver situationen endnu værre! Nu planlægger man at skære endnu mere i den gratis tolkning, som flygtninge og indvandrere i dag har adgang til bl. a. på hospitaler og i kommunerne.

Familier, der i forvejen er ramt af fattigdom, skal nu enten selv betale for deres tolkning af de penge, de ikke har, eller bruge deres børn som tolke.

Det var allerede annonceret, at man per 2011 ville fjerne tolkeindsatsen for dem, der havde været i landet i 7 år, men alligevel ikke havde været i stand til at lære dansk. Nu vil man skære endnu mere ned på området! Det kan være dybt skadeligt, når børn får indsigt i voksenproblemer, som de ikke er modne til at håndtere, eller når børn kommer tæt på deres forældres lidelser. Og så har jeg slet ikke nævnt, hvad det vil koste samfundet i millioner, når børns utilstrækkelige sprogkundskaber er årsag til fejloperationer, fejlbehandlinger og misinformationer.

Sundhedsstyrelsen har tidligere taget kraftigt afstand fra brugen af børn som tolke. Jeg har opfordret sundhedsminister Bertel Haarder til at tage initiativ til at ændre lovgivningen, så børnetolkning forbydes i Danmark – men ministeren er tavs omkring disse børn. Men disse børn har brug for et svar. Hvad er dit svar, Bertel Haarder?.

Politiken 30/06/10

@